Els Serveis Educatius de la Fundació Mercè Pla són programes educatius que han estat concertats pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Tenen com a finalitat garantir que tothom tingui accés a una educació inclusiva i de qualitat. Els nostres serveis es centren en proporcionar oportunitats d’aprenentatge per a totes les persones, respectant les seves diferències individuals. Busquem fomentar mesures i suports adequats amb l’objectiu de formar persones competents i compromeses, capaces d’intervenir de manera activa i crítica en la societat plural, diversa i en canvi continuen la que vivim.
En el marc d’un sistema educatiu inclusiu, la nostra escola té com a objectiu principal proveir a tot l’laumnat de les mesures i suports addicionals i/o intensius que precisin a nivell curricular, metodològic, organitzatiu o psicopedagògic per tal de garantir la seva presència, participació i èxit educatiu en contextos ordinaris. El nostre Projecte Educatiu de Centre posen l’èmfasi en aspectes transcendents en la nostra societat com són la INCLUSIÓ, la SOSTENIBILITAT i la DIGITALITZACIÓ a través del treball del 6 vectors del nou currículum. A partir del treball en xarxa i comptant amb tota la comunitat educativa, estem portant a terme els següents projectes i programes:
El projecte Camins cap a la Inclusió de l’escola Mercè Pla és l’eix vertebrador del centre i el marc de referència de la resta de projectes i programes que estem desenvolupant. Té com a objectiu principal teixir una xarxa d’aliances i col·laboracions amb tots els col·lectius que tenen la possibilitat de millorar la qualitat de l’educació i la formació, per tal de fer efectiu el dret a una educació inclusiva. Un dels objectius principals d’aquest projecte és establir convenis de col·laboració amb escoles i instituts ordinaris, administracions locals i món empresarial amb l’objectiu de contribuir a aquesta transformació en els centres i serveis ordinaris, augmentant la participació de totes i tots en les cultures, les comunitats i el currículum, i reduint qualsevol forma d’exclusió i discriminació.
El programa Xarxa de competències bàsiques és un model de formació permanent entre iguals i en xarxa per als docents que agrupa diverses subxarxes territorials i que promou el desenvolupament docent i la transformació dels centres per millorar els aprenentatges dels alumnes. Aquest programa ens permet seguir avançant en la millora contínua de les nostres pràctiques educatives sempre tenint com a focus de l’aprenentatge el propi alumne. El seguim en totes les etapes educatives del centre.
Formem part de la Xarxa d’Escoles Verdes. Som una escola respectuosa amb l’entorn i compromesa amb el medi ambient que vetlla per la cura del planeta i un món sostenible. Aportem mesures i accions que aposten per la protecció ambiental i ajuden a reduir el canvi climàtic. Planifiquem accions educatives dintre els quatre contextos d’actuació: el currículum, la gestió de recursos i materials, la participació i l’entorn, que ens permeten afrontar els nous reptes i valors de la sostenibilitat implicant a tota la comunitat educativa.
Entenem que la digitalització en l’entorn educatiu de l’escola ofereix més expectatives d’èxit a tot l’alumnat en el marc d’un sistema inclusiu, ja que ens ajuda a crear entorns d’aprenentatge flexibles que ofereixen opcions variades per donar una resposta ajustada i atractiva a les necessitats tots i cadascun dels i les alumnes, cercant la personalització de l’aprenentatge i partint del disseny universal per a l’aprenentatge (activitats i materials que incorporen diferents maneres d’interessar-se per l’aprenentatge, de percebre, comprendre i expressar el coneixement). En aquest marc d’actuació l’escola funciona amb la dotació de l’1×1 a totes les etapes educatives i programes. També comptem amb TV interactives, el Ninus (dispositiu de projecció al terra), i ulleres de realitat virtual.
Aquest programa parteix d’una visió global destinada a proporcionar a les persones estímuls sensorials que els facilitin una sensació de benestar a partir de l’estimulació o relaxació, segons els objectius que es busquin. El treball d’estimulació sensorial es pot realitzar amb mitjans molt senzills i en espais molt variats. L’espai Snoezelen com a tal, afavoreix treballar uns objectius determinats i individualitzats al perfil sensorial de cada persona, a més a més de facilitar la comunicació i l’aparició de conductes adaptades. Amb aquest programa volem reduir barreres a l’accés, l’aprenentatge i la participació generant oportunitats per a tot l’alumnat. Proporcionem a les aules ambients que propicien el benestar emocional a través dels sentits.
Per fer possible l’intercanvi d’experiències en diferents contextos internacionals, el centre s’ha iniciat en el Programa Erasmus+. La primera experiència s’ha centrat en la transició a la vida adulta de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els joves amb necessitats de suport disposen d’elements de protecció al llarg de la seva escolarització, però es plantegen reptes importants a l’hora de donar-hi una continuïtat, tant en el pas de l’escola a la vida adulta en general, com en l’àmbit laboral en particular. És per això que el nostre centre ha optat per participar en el projecte d’Erasmus+, Progression from school to adulthood amb l’escola John Jamieson de Leeds (UK).
Educació Infantil i Educació Bàsica
Educació Infantil
Fomentem el desenvolupament integral del nen, estimulant el seu aprenentatge, les habilitats socials i lingüístiques, així com la preparació per a l’educació primària i la inculcació de valors i normes socials.
+ info
Educació Primària
Proporcionem als estudiants una base educativa sòlida i equitativa, abordant àrees com la lectura, l’escriptura, les matemàtiques, les ciències i les habilitats socials, per a preparar-los per a l’èxit en etapes educatives posteriors. + info
Educació Secundària
Proporcionem als estudiants una educació més amplia, fomentem el desenvolupament d’habilitats crítiques i oferim una comprensió més profunda de matèries acadèmiques preparant-los per a la vida adulta i futures etapes educatives. + info
Formació Postobligatòria
Programa de transició a la Vida Adulta
El programa s’adreça a l’alumnat del centre entre 16 i 21 anys amb un grau de discapacitat i que requereix un suport continuat i sistemàtic per adquirir les habilitats necessàries per tenir la màxima autonomia possible en la vida quotidiana, en un o més dels tres àmbits: autonomia personal, integració social i comunitària, i formació d’orientació personal, laboral i tutoria. La seva durada és de dos cursos acadèmics.
Programa de Diversificació Curricular “Dibuixant Hortizons”
Es tracta d’un programa de diversificació curricular en la modalitat de projecte singular gestionat pel nostre centre educatiu, però en què l’alumne cursa una part o la totalitat de l’àmbit pràctic en activitats externes al centre. L’horari d’aquestes activitats externes és com a màxim el 40% de l’horari setmanal. La seva durada és de dos cursos acadèmics.
Programa de Formació i Inserció d’Auxiliar d’Hoteleria «Cuina i Càtering»
Els programes de formació i inserció (PFI) són el primer nivell de qualificació dins dels estudis de formació professional i s’adscriuen a diferents famílies professionals, en el nostre cas a la família d’Hoteleria i Turisme. Els PFI – NEE s’adrecen a joves d’entre 16 i 21 anys que no han finalitzat l’educació secundària obligatòria. Són estudis voluntaris i la seva durada és de dos cursos acadèmics.
CEEPSIR
El Centre Proveïdor de Serveis i Recursos (CEEPSIR) és un servei dins a la xarxa de suports i recursos per a la inclusió del Departament d’Educació, que promou processos de transformació en les escoles ordinàries per transitar cap al model d’escola inclusiva. El CEEPSIR Mercè Pla, amb el suport dels serveis educatius, ofereix orientació i suport als equips directius i claustres d’escoles i instituts ordinaris d’educació secundària obligatòria, envers cultures, polítiques i pràctiques inclusives, per donar resposta a la variabilitat de l’alumnat.
La seva activitat parteix dels valors inclusius contemplats en el Decret 150/2017: Igualtat d’oportunitats, diversitat com un fet universal, visió contextual de les dificultats, personalització dels aprenentatges i incrementar l’autonomia i l’autodeterminació, plantejant altes expectatives per a tot l’alumnat.
El CEEPSIR Mercè Pla es planteja com a finalitat incidir en les cultures dels centres educatius, perquè avancin cap a polítiques i pràctiques més inclusives, partint d’una proposta educativa diversificada que doni resposta a la variabilitat de l’alumnat. El CEEPSIR desenvolupa aquesta funció comptant amb la corresponsabilitat de la comunitat educativa en general, i dels equips directius i dels serveis educatius, en particular.
Serveis Especialitzats
Psicologia
Logopèdia
Fisioteràpia
Avaluació psicopedagògica – Reforç funcions executives – Suport emocional i teoria de la ment – Resolució de conflictes
Estimulació del llenguatge – Accés a la comunicació – Parla funcional – Teràpia miofuncional
Valoració diversitat funcional física – Habilitació entorn escolar – Control desenvolupament motriu – Posicionament
Contacte
SERVEIS EDUCATIUS
Telèfon
977 59 72 20
Localització
Ctra. Tortosa – L’Aldea, C-42, Km.7
43897 Campredó (Tortosa)
cee@fmp.cat
e3005182@xtec.cat